Objednajte sa na vyšetrenie

Na prvý pohľad diétne raňajky či desiata, ako sú čerstvý chlebík a pohár mlieka, stále viacerým ľuďom spôsobuje zdravotné ťažkosti. Konkrétnejšie pšenica, raž, a lepok v pečive, alebo mliečna laktóza, bielkoviny v mlieku. K nim prirátajme aj sóju, vajcia, a ešte mnoho ďalších zložiek stravy, ktoré môžu stáť za vzmáhajúcimi sa potravinovými intoleranciami.

„Čo je jednému jedlom inému môže byť jedom” – padlo už 75 rokov pred našim letopočtom z úst antického Lukrecia. A hoci prešlo vyše 2000 rokov, skúsenosti dneška známy výrok potvrdzujú. Keď organizmus nedokáže bežne akceptované potraviny premeniť na živiny, nielenže skonzumovaná strava ostáva nevyužitá, telo reaguje na ňu patologicky. Opis ťažkostí pri jeho neliečení je až zarážajúci: nadúvanie, plynatosť, bolesti brucha, nadváha, a či naopak podvýživa, koliky hnačky zápaly čriev, ženské problémy, neplodnosť, migrény. A pritom stačí málo, spoznať tú svoju potravinu a vylúčiť ju z jedálnička – už navždy…

clanok9_1

Nutnosť vyhýbať sa niektorým potravinám, však prináša obmedzenia nielen pre pacienta, ale aj pre jeho rodinu a široké príbuzenstvo. „Keď pacientovi oznámime, že má napríklad celiakiu, sme priamo svedkami jeho paniky a pádu jeho životného entuziazmu na dno, nakoľko si myslí, že jeho život sa teraz veľmi skomplikuje,” hovorí uznávaná imunologička, alergologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., ktorá sa už 25 rokov venuje nežiadúcim imunitným reakciám organizmu a je zároveň konziliárnou lekárkou pre alergické ochorenia a imunológiu top tímu športovcov v prípravách na olympijské hry. „Po vydaní rôznych brožúr o nežiadúcich reakciách na potraviny, sme sa preto rozhodli pripraviť komplexnejší handbook s receptami a odbornými radami pre takýchto ľudí. Zostavili sme autorský tím odborníkov, lekárov a výživárov, aby sa mohli čitatelia na ponúkané informácie spoľahnúť, a žilo sa im jednoduchšie. Naše spoločné dielo im pomôže nielen správne nastaviť stravu, ale napríklad aj identifikovať skryté zdroje “svojich” alergénov, mať poruke nové možnosti varenia bez nich – zo správnych zdravých surovín, dokonca v bio kvalite, – a to jednoducho, rýchlo, a bez veľkej vedy”.

clanok9_2

Spoluautorky publikácie, diplomované “výživárky” Renáta Beláková a Jarmila Maťošová, sa pri príprave publikácie na 7 mesiacov stali kuchárkami – výskumníčkami. “Nepretržite sme skúšali, vyvárali, a hľadali tie najlepšie kombinácie jedál, chutí, vôní bez alergénov“ vysvetlila Jarmila Maťošová. Tretia spoluautorka Renáta Beláková dodala: „Chceli sme vydať osvedčené recepty, bohato ilustrované fotografiami, aby sme dokázali, že pri intolerancii neznamená vzdať sa tradičných chutí, a ani sa báť tých nových. Vyskúšali sme výborné jedlá lahodiace oku, plné chutí”.A ako uviedol krstný otec publikácie známy odborník na výživu MUDr. Igor Bukovský, “dnes v dobe totálneho informačného chaosu, keď sa sa internet hemží “dobrými” poradcami a výživovými nezmyslami, publikácia predstavuje mimoriadne potrebnú odborne podloženú pomôcku pre alergikov, celiatikov a určite v nej nájdu inšpiráciu aj zdraví…”

Knihu receptov „Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ“ uvítali do života spolu s legendou slovenského plávania Martinou Moravcovcouomrvinkami bezlepkového chleba. Málokto vie, že Martina je už roky celiatička a pacientka autorky – s jej pomocou odplávala s celiakiou aj posledné roky svojej kariéry. Martina na krste priblížila publiku svoj život s celiakiou a ocenila jej prínos. Publikáciu uviedli krstní rodičia a autorky, za účasti médií 12. 12. 2014  vImunoVital Centre v Bratislave Ružinove – špecializovanom pracovisku pre diagnostiku a liečbu alergických a pľúcnych ochorení.

Zdroj: http://egoodwill.sk/zdravie-2/navarte-si-s-imunoalergologickou/