Objednajte sa na vyšetrenie

Obranyschopnosť ľudského organizmu závisí od zdravého trávenia v črevách.

Zdravie je v črevách

Nenadarmo sa hovorí, že imunita sídli v črevách. Je to skutočne tak. „Črevo je zodpovedné nielen za trávenie potravy, ale rovnako za celý rad ďalších funkcií. Dôležitú úlohu zohráva práve pri vytváraní obrannej línie proti vonkajším vplyvom,“ vysvetľuje imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

Obrannú funkciu čreva tvoria črevná mikroflóra, črevná sliznica a črevný imunitný systém. Významným zdrojom imunity je sliznica v črevnom systéme, preto je veľmi dôležité udržiavať zdravú črevnú flóru a prečisťovať črevný systém správnou stravou a dostatkom tekutín.

Pre naše zdravie je nevyhnutné, aby sme mali v črevách tie „správne” probiotické kultúry mikroorganizmov. Ak ich máme dostatok, funguje náš imunitný systém, máme nižší cholesterol, nemáme zažívacie ťažkosti a dokonca sa dokážeme lepšie brániť pred niektorými druhmi rakoviny.

„Na črevnú mikroflóru preto treba pozerať ako na samostatný mikrosvet, ktorý je schopný vykonávať pre nás zdraviu prospešné činnosti,“ dodáva Katarína Bergendiová.

Keď trávenie nefunguje

Tráviaci trakt dospelého človeka je domovom mimoriadne rôznorodého mikrobiálneho ekosystému, je hostiteľom takmer 500 odlišných bakteriálnych druhov. Ak v hrubom čreve nastane narušenie rovnováhy medzi jednotlivými druhmi baktérií, zmení sa črevné prostredie, a to môže škodiť nášmu zdraviu.

Prichádzajú rôzne zažívacie ťažkosti, ako sú plynatosť, nadúvanie, kŕče, prekyslenie, zápcha alebo hnačka, ktoré môžu vyústiť do vážnych ochorení, ako sú napríklad zápal čreva, ulcerózna kolitída, rôzne alergie alebo dokonca rakovina.

Podľa Kataríny Bergendiovej môžu správne fungovanie a vyrovnanosť črevnej mikroflóry narušiť tieto príčiny:

  • hnilobné črevné baktérie z potravín, ktoré podliehajú hnilobe, ako sú mäso, údeniny, vnútornosti, vajcia alebo čiastočne pokazené potraviny,
  • infekcie ako napríklad Helicobakter pylori,
  • zlé stravovacie návyky,
  • nedostatok vlákniny v strave,
  • stres,
  • alkohol,
  • antibiotiká – užívané pri liečbe infekčných chorôb,
  • cytostatiká – lieky užívané pri liečbe rakoviny.

Zmeny prichádzajú s vekom

„Počas života sa zloženie mikroflóry čreva významne a výrazne mení,“ upozorňuje Katarína Bergendiová. „Mnohé štúdie ukázali, že výživa a vek sú hlavnými faktormi, ktoré ovplyvňujú zastúpenie jednotlivých baktérií v črevnej mikroflóre.“

Zdraviu prospešné probiotické baktérie môžu sústavným nedostatkom vlákniny v strave, alebo s rastúcim vekom z čriev celkom vymiznúť. Množstvo škodlivých enterokokov, enterobaktérií a klostrídií sa naopak zvyšuje. To môže viesť k nárastu toxických škodlivín, rakovine alebo k poruche funkcie pečene.

Jedzte probiotiká

Zdravú črevnú flóru si najlepšie udržíte, ak budete denne konzumovať prírodné užitočné baktérie – probiotiká. Probiotický znamená v preklade podporujúci život.

Probiotiká sa nachádzajú vo všetkých kyslých mliečnych výrobkoch – v zákvase, kefíre, acidofilnom mlieku a probiotických jogurtoch. Vysoké dávky obsahujú aj bryndza a kvasená zelenina – kapusta či kvasené uhorky. Probiotiká normalizujú črevnú flóru, pôsobia preventívne proti infekciám čreva a z dlhodobého hľadiska má ich podávanie ochranný účinok proti alergiám.

Ľudské telo môže vďaka nim lepšie využiť vitamíny, vápnik alebo laktózu. Okrem toho zlepšujú prekrvenie a pohyb čreva (peristaltiku), pozitívne ovplyvňujú našu imunitu a produkciu vitamínov K a B12. Probiotiká v tabletkách by ste mali užívať, najmä ak sa liečite antibiotikami.

Čo je to vláknina

Potraviny bohaté na vlákninu:
  • celozrnná múka
  • pšeničné otruby
  • orechy
  • ovos
  • hrach
  • fazuľa
  • jablká
  • citrusové plody
  • mrkva
  • jačmeň

Vláknina je tá časť rastlinnej potravy, ktorá sa nerozpúšťa vo vode, telo ju nedokáže stráviť a vstrebať.

To znamená, že prechádza tráviacim traktom neporušená. Neposkytuje nám síce priamo výživu, ale jej úloha pri zachovaní zdravého trávenia je nezastupiteľná.

Tým, že prechádza cez žalúdok, tenké a hrubé črevo, zároveň čistí tieto orgány a zlepšuje ich funkciu. Na jej dostatočný príjem treba dbať, najmä ak trpíte zápchou alebo nepravidelnou stolicou.

Očistné psyllium

Mimoriadne bohaté na vlákninu je takzvané psyllium, ktoré dostanete bežne kúpiť v lekárni. Sú to obaly semien skorocelu indického, ktoré v tráviacom trakte viažu veľa vody a niekoľkonásobne zväčšujú svoj objem, čím výdatne čistia najmä hrubé črevo.

Vďaka psylliu sa môžete zbaviť zápchy, pomôcť si pri znižovaní hmotnosti a detoxikácii. Organizmus získa viac energie, zlepší sa vstrebávanie rôznych živín, zbaví sa plynatosti a toxických látok.

Pozor však na dávkovanie. Ak to s prijímaním psyllia preženiete, môžu sa objaviť nepríjemné kŕče a plynatosť. Preto pri prijímaní vlákniny vo forme výživových doplnkov treba piť veľa vody a neprekračovať odporúčané dávkovanie.

Funkcia hrubého čreva

Oproti žalúdku a tenkému črevu obsahuje hrubé črevo oveľa viac baktérií. Bohužiaľ, nie všetky sú zdraviu prospešné. Až päťdesiat percent hmotnosti stolice, ktorá sa v hrubom čreve tvorí, pripadá na škodlivé mikroorganizmy.

V hrubom čreve sa denne stretávajú dobré a zlé baktérie, ak sa ich pomer naruší a v črevnej mikroflóre prevládnu toxíny, vznikajú rôzne tráviace problémy.

Preto je dôležité hrubé črevo preventívne detoxikovať. Okrem zdravej stravy s dostatkom vlákniny pomáha aj pitný režim založený na dostatočnom množstve čistej vody a bylinkových čajov, ktoré z tela odplavujú škodliviny. Pohyblivosti čriev pomáha aj pravidelný pohyb, ktorý by mal byť tiež súčasťou zdravej prevencie.

Príznaky narušenej črevnej mikroflóry

  • rôzne druhy alergií,
  • nadúvanie,
  • kožné problémy, ako sú akné, uhrovitosť alebo vyrážky,
  • páchnuci dych, plyny a stolica,
  • bolesť v dolnej časti chrbtice,
  • bolesti hlavy,
  • zápcha, hnačky a hrudkovitá stolica.

Obmedzte mäso a sladkosti

Tieto potraviny podporujú v črevách pri trávení hnilobné procesy, pri ktorých vznikajú toxické látky, ktoré zvyšujú napríklad riziko rakoviny a celkovo oslabujú imunitu. Preto by ste mali mäsité a sladké jedlá konzumovať len s mierou.

Pri nadmernej konzumácii cukru vzniká pre črevá veľmi nepriaznivý stav – premnoženie kvasiniek. Kvasinky ničia zdraviu prospešnú mikroflóru, ktorá je nevyhnutná pre zachovanie zdravej imunity.
Zdroj: http://www.pnky.sk/sport/detske-talenty-budu-trenovat-pod-dohladom-nasej-najuspesnejsej-plavkyne/http://zena.sme.sk/c/7286535/so-silnou-imunitou-nam-lepsie-travi.html