Objednajte sa na vyšetrenie

Potravinová intolerancia je skôr odozva tráviaceho systému, než systému imunitného.

Jej vznik úzko súvisí s tráviacim procesom v tenkom čreve a s poruchami činnosti črevnej slizničnej bariéry. Počas tráviaceho procesu, ešte pred prechodom do krvného obehu, sa bielkoviny obsiahnuté v potrave štiepia na menšie fragmenty (peptidy), ktoré sa zvyčajne ďalej štiepia na aminokyseliny. Pri potravinovej intolerancii sa do krvného obehu dostanú aj väčšie peptidy. Imunitný systém ich odhalí a napadne, čo u niektorých jedincov môže vyvolať zvýšenú tvorbu IgG protilátok. „Pseudoalergia“ je spojená s množstvom imunitných reakcií, pričom nie všetky vieme diagnostikovať, môžu však vyústiť do dlhotrvajúcich a chronických zdravotných problémov. Na diagnostiku sa využívajú špecifické IgG protilátky, ktoré podľa najnovších výskumov nie sú síce jedinou príčinou príznakov „pseudoalergie“, ale dajú sa využiť pri jej diagnostike.

Diagnostika – pomocou RIDASCREEN® Spec. IgG Foodscreen

Ide o enzymatické stanovenie cirkulujúcich potravinových antigénov – špecifické IgG protilátky v sére proti niektorým potravinám:

  • 90 bežných  potravínObilniny– Pšenica, Ovos, Raž, Jačmeň, Pšenica-špalda, Glutén (lepok), Pohánka, Kukurica, Ryža, Proso, Mlieko– Kravské mlieko, Syry z kravského mlieka, Ovčie mlieko/ syr, Kozie mlieko/ syr, Kvasené mliečne produkty z kravského mlieka, Vajíčka– Slepačie vajce, Ryby a morské plody– Tuniak, Morský ostriež, Losos, Morský rak, Treska, Ovocie– Jablká, Marhule, Banány, Čerešne, Hrozno stolové (hrozienka), Kivi, Citróny, Nektarinky, Pomaranče, Ananás, Jahody, Melón vodový, Strukoviny– Fazuľové lusky, Zelený hrášok, Sója, Mäso– Kuracie mäso, Hovädzie mäso, Jahňacie mäso, Bravčové mäso, Morčacie mäso, Hríby– Lesné hríby, Listová zelenina-Hlávkový šalát, Šalát polníček, Orechy a semienka- Mandle, Kešu orechy, Kakaové bôby, Lieskové orechy, Arašidy, Pistácie,  Vlašské orechy, Mak, Tekvicové semienka, Sezamové semienka, Slnečnicové semienka,  Ľanové semienka, Korenie a bylinky-Bazalka, Škorica, Cesnak, Chren, Horčicové semienka., Oregáno, Štiplavá mletá paprika, Petržlen, Čierne korenie, Rozmarín, Tymián, Vanilka,  Muškátový oriešok,  Mäta pieporná, Cukor a sladidlá– Trstinový cukor, Med, Aditíva- Guaranová guma (E412), Zelenina– Baklažán, Cvikla, Brokolica, Mrkva, Zeler ( Stonkový zeler) , Štiplavé papričky ( chilli), Cukina, Uhorky, Hlávková kapusta, Pór, Olivy, Cibuľa, Zemiaky, Červená kapusta, Paprika, Paradajky, Kvasnice– Kvasnice.

  • 180  potravínObilniny – Pšenica, Ovos, Raž, Jačmeň, Pšenica-špalda, Glutén ( lepok), Pohánka, Kukurica, Ryža, Proso, Amarant, Svätojánský chlieb, Maniok, Gaštany, Topinanburg, Quinoa, Batáty, Tapiok, Teff, Kamut, Mlieko – Kravské mlieko, Syry z kravského mlieka, Ovčie mlieko/ syr, Kozie mlieko/ syr, Kvasené mliečne produkty z kravského mlieka,  Ricotta, Kefír, Varené ( sušené) kravské mlieko, Vajíčka – Slepačie vajcia, Husacie vajcia, Prepeličie vajíčka, Ryby a morské plody – Tuniak, Morský ostriež, Losos, Morský rak, Treska, Ančovičky, Kapor, Treska škvrnitá,  Hejk, Hering, Platesa,  Makrela, sardinky,  Žralok,  Mečúň,  Pstruh,  Zubáč, Ovocie – Jablká, Marhule, Banány, Čerešne, Hrozno stolové, Kiwi, Citróny, Nektarinky,  Pomaranče, Ananás, Jahody, Melón vodový, Avokádo, Ďatle, Figy, Mango, Papája, Broskyne, Slivky, Žlté slivky, Hrušky, Liči, Strukoviny– Fazuľové lusky, Zelený hrášok, Sója, Bôb, Šošovica, Fazuľa, Cícer, Mäso – Kuracie mäso, Hovädzie mäso, Jahňacie mäso, Bravčové mäso, Morčacie mäso, Jelenie mäso, Kačacie mäso, Husacie  mäso, Zajačie mäso, Pštrosie mäso, Prepeličie mäso, Králičie mäso, Srnčie mäso, Teľacie mäso, Mäso z diviaka, Hríby – Lesné hríby, Listová zelenina – Hlávkový šalát, Šalát polníček, Ľadový šalát, Chicory šalát, Čakanka, Šalát rosso, Orechy a semienka – Mandle, Kešu orechy, Kakaové bôby, Lieskové orechy, Arašidy, Pistácie,  Vlašské orechy, Mak, Tekvicové semienka, Sezamové semienka, Slnečnicové semienka,  Ľanové semienka, Brazilské orechy, Kokosový orech, Makadamové orechy, Píniové orechy, Korenie a bylinky – Bazalka, Škorica, Cesnak, Chren, Horčicové semienka., Oregáno, Štiplavá mletá paprika, Petžlen, Čierne korenie, Rozmarín, Tymián, Vanilka,  Muškátový oriešok,  Mäta pieporná, Chilli kájenské korenie, Pažítka, Sladidlá- Trstinový cukor, Med, Aditíva- Guaranová guma (E412), Zelenina – Baklažán, Cvikla, Brokolica, Mrkva, Zeler ,Cukina, Uhorky, Hlávková kapusta, Pór, Olivy, Cibuľa, Zemiaky, Červená kapusta, Paprika, Paradajky, artičoky, Špargľa, Rúžičkový kel, Karfiol, Čínská kapusta, Kučeravá kapusta, Paštrnák,  Tekvica, Červená a biela redkev, Kvaka, Kel, Špenát,Stopkatý zeler, Biela kapusta, Kvasnice – Kvasnice.

Ako prebieha diagnostika potravinovej intolerancie
  • Potravinová  intolerancia sa vyšetrí z periférnej krvi a stanovia sa špecifické IgG protilátky proti potravinám.

CENA – TEST NA POTRAVINOVÚ INTOLERANCIU

Ridascreen® – špecifické IgG testy

  • Platničky na 90 potravín + jedálniček
    • A8121 – bežné potraviny                                        – 220.- €
    • A8221 – alternatívne potraviny                               – 220.- €
    • A8321 – vzácne a zriedkavé potraviny a koreniny – 220.- €
    • Platničky na 180 potravín – 2x podľa výberu          – 355.- €
    • Platničky na 270 potravín – 3x podľa výberu          – 550.- €
Ako sa pripraviť na diagnostické vyšetrenie

Diagnostika prebieha z bežného krvného odberu

  • Krv sa na základné vyšetrenia odoberá nalačno

  • Pacient by mal byť dostatočne hydratovaný, odporúča sa 6-12 hodinové hladovanie, pričom pacient nesmie piť sladké nápoje a alkoholické nápoje – mal by piť len vodu.

  • Platničky na 90 alergénov ( sú v diagnostike najcitlivejšie )

    A8121 – bežné alergény                                        CENA: 220,- Euro

    A8221 – alternatívne potravinové alergény           CENA: 220,- Euro

    A8321 – vzácne a zriedkavé alergény a koreniny CENA: 220,- Euro

  • Platničky na 180 alergénov – 2x podľa výberu  CENA: 355,- Euro

  • Platničky na 270 alergénov – 3x podľa výberu  CENA: 550,- Euro

Stanovenie diagnózy
Výsledky vyšetrení

jedálniček na mieru s výberom jedál aj s receptami zohľadňujúcimi vaše potravinové obmedzenia.

dostanete do 14-21 dní

výsledky vyšetrení vám zašleme na mail

Liečba potravinovej intolerancie
V prípade, že vám bola diagnostikovaná potravinová intolerancia:
  • Jedálniček – správne nastavený stravovací plán, ktorý eliminuje problémové potraviny a odstráni ich z jedálnička aspoň na 3-6 mesiacov.

  • Ak po diéte nastane významné zlepšenie, môže sa neskôr postupne, pomaly, skúsiť zaraďovať jednotlivé „zakázané“ potraviny – vždy len po jednej a v malom množstve.