Objednajte sa na vyšetrenie
Autor článku
Katarína Bergendiová
Klinický imunológ a alergológ

Alergia alebo intolerancia ?

Pri potravinovej intolerancii sa vyšetrujú špecifické IgG protilátky. Potraviny, ktoré konzumujeme, teda môžu vyvolávať aj reakcie založené na inom princípe, ako je to pri alergii. Pri intolerancii nejde o reakciu imunitného systému ako pri alergii, avšak spôsobuje ju napríklad nedostatočná funkcia či tvorba určitého konkrétneho enzýmu. Často sa jej hovorí pseudoalergia a je spôsobená inými faktormi, napríklad rôznymi metabolickými poruchami alebo dedičnými faktormi.

Prečítajte si aj: Špeciálna strava pre potravinových „pseudoalergikov“

Potravinová neznášanlivosť alebo intolerancia nám škodí celkom nenápadne, no zato vytrvalo. Reakcie sú na rozdiel od alergie oneskorené a príznaky sa môžu objaviť o niekoľko hodín či dní, takže z nich vôbec nemusíme podozrievať potravinu. Navyše môžeme byť intolerantní k viacerým potravinám v rovnakom čase. Uvádza sa, že potravinovou intoleranciou trpí asi 45 % obyvateľstva.

Hoci potravinová intolerancia priamo neohrozuje život, dokáže nás poriadne potrápiť. Ak tráviaci trakt sústavne zaťažujeme nevhodnými potravinami, postupne môže dôjsť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Do krvného obehu začínajú prenikať nedostatočne natrávené molekuly potravín, baktérie a toxíny, ktoré by za normálnych okolností cez črevnú stenu neprenikli.

Alergia nie je neznášanlivosť

Klasická alergia je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému a sprostredkúvajú ju takzvané špecifické IgE protilátky.

Vyskytuje sa pomerne zriedkavo, v súčasnosti postihuje okolo 8 % dojčiat, cca 5 % malých detí a 2-4 % dospelých osôb.

Medzi najčastejšie patria potravinové alergie na mlieko, vajce, arašidy, sóju, orechy a kôrovce.

Príznaky sa zvyčajne objavia ihneď po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, niekedy sa môžu oneskoriť aj o niekoľko hodín.

Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v závažnosti aj prejavoch, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné! Tvorbu špecifických IgE protilátok môže lekár zistiť pomocou kožných testov a vyšetrením hladiny týchto látok v krvi. Ak sa ich prítomnosť potvrdí, hovoríme o alergii. Ak sa však testami tvorba týchto protilátok nepreukáže, problém sa ukrýva inde.

Typické príznaky potravinovej intolerancie

1. Oneskorená reakcia. Nepriaznivá reakcia sa objavuje o niekoľko hodín až dní neskôr. V prípade ekzému a artritídy to môže byť dokonca niekoľko týždňov až mesiacov.

2. Hlavný “vinník” (jedlo, ktoré vyvoláva problém) spôsobuje kumulačný efekt, a to znamená, že ak sa potravinová intolerancia na danú potravinu nezistí a včas nelieči, človek je hypersenzitívny aj na ďalšie skupiny potravín. Ak máte napríklad intoleranciu na jednu skupinu potravín zo štyroch hlavných skupín (na mlieko/mliečne výrobky, glutén/pšenicu, fruktózu, kvasnice/huby), pravdepodobne máte precitlivelosť aj na niektoré ďalšie skupiny potravín.

3. Je genetická. Zdedili ste to po rodičoch, ktorí to tiež zdedili po rodičoch! Majte sa na pozore! Ak máte šťastie, že máte deti, vaše deti to pravdepodobne budú mať tiež.

4. Priamo súvisí s chronickými chorobami. Výskumy dokazujú, že u ľudí s neliečenou potravinovou intoleranciou sa chronické choroby (napr. diabetes, reumatoidná artritída, dýchacie problémy a iné) vyskytujú oveľa častejšie a intenzívnejšie.

Ako sa môže prejavovať potravinová intolerancia ?

Potravinová intolerancia môže ovplyvniť takmer každý orgán v tele. Najčastejšie prejavy sú tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, gastritída, ale aj opuchy tváre a končatín, či dokonca bronchitída. Typické a časté prejavy sú :

  •  začervenanie a svrbenie pokožky, ekzémy, kožné vyrážky, akné
  •  bolesti hlavy, migréna,
  •  nádcha, dýchacie ťažkosti,
  •  bolesti brucha až kŕče,
  •  zápcha, koliky, hnačky, plynatosť,
  •  syndróm dráždivého čreva,
  •  nevoľnosť, zvracanie,
  •  nadváha ale i podvýživa,
  •  zadržiavanie tekutín,
  •  zápaly
  •  artritída
  •  gynekologické ťažkosti, neplodnosť,
  •  depresia, stavy úzkosti, hyperaktivita a podobne.

Najčastejšie netolerované potraviny

  • kravské mlieko
  • obilniny
  • vaječný bielok
  • kukurica
  • ryža
  • morské plody
  • kvasnice a pod.

Ako sa jej dá predchádzať?

Na zabránenie vzniku a ďalším prejavom negatívnych príznakov potravinovej intolerancie postačuje správne nastavený stravovací plán, ktorý eliminuje problémové potraviny. Zvýšená hladina protilátok IgG v teste  môže identifikovať tie potraviny, ktoré môžu byť zodpovedné za nežiadúce prejavy. Ak test ukáže vysoké hladiny protilátok na konkrétne potraviny, mali by ste ich odstrániť z jedálnička aspoň na 3 mesiace. Keď príznaky odznejú, vylúčené potraviny môžu byť znovuzavedené do stravy, avšak postupne a jedna po druhej postupne.

Ako si udržať zdravú výživu pri eliminácii určitých potravín?

KRAVSKÉ MLIEKO

Zdroje: čokoláda, maslo, syr, smotana, jogurty, pečivo, šišky, sušienky, zmrzlina …
Alternatívy: ryžové, sójové mlieko, ovsené, pohánkové mlieko, kozie, ovčie mlieko, tofu …

PŠENICA

Zdroje: biela múka, celozrnná múka, kuskus, pšeničné otruby, pšeničné vločky, strúhanka, hamburgery, salámy, klobásy, šunka, špagety, pivo, čipsy …
Alternatívy: ryžová, pohánková, ražná múka, zmes zemiakov, kukurice, cestoviny z ryže, kukurice, pohánky, musli bez obsahu pšenice …

VAJCIA

Zdroje: koláče, palacinky, zákusky, majonézy,  …
Alternatívy: na spojenie cesta-banány, 1PL cícerovej, alebo sójovej múky a 1PL vody, 50ml bešamelovej omáčky, 1PL sójovej múky a 2PL vody, sójové mlieko, agar agar …

Najlepšou prevenciou potravinovej intolerancie je vyvážené, pestré stravovanie s dostatkom vlákniny. Zdôrazňuje aj potrebu venovať dostatok času psychohygiene. Do stravy treba zaradiť čo najmenej rafinovaných obilninových výrobkov (biely chlieb, pečivo a sladkosti s vysokým obsahom pšeničnej múky). Vhodné je tiež striedať alternatívne a menej známe potraviny (pohánka, špalda, quinoa). Okrem produktov z kravského mlieka si treba dopriať aj sójové resp. pohánkové „mlieko“, kozie a ovčie produkty. Odporúča sa denne konzumovať aspoň 500 g ovocia a zeleniny a nezabúdať na živé mikroorganizmy pre podporu trávenia – tzv. probiotiká.

Pokiaľ Vám bola diagnostikovaná potravinová alergia, potravinová intolerancia, alebo celiakia, pripravíme Vám na jeden mesiac jedálniček s výberom jedál aj s receptami zohľadňujúcimi vaše potravinové obmedzenia.