Objednajte sa na vyšetrenie
Publikované 13.01.2016
Autor článku
Katarína Bergendiová
Klinický imunológ a alergológ

Jedlo sa môže stať nepriateľom, keď v tele chýbajú niektoré tráviace enzýmy na štiepenie látok z potravy. Vtedy hovoríme o enzýmovej nedostatočnosti, ktorú si ľudia často mýlia s potravinovou alergiou. Najčastejšími formami enzýmovej nedostatočnosti sú histamínová a laktózová intolerancia a tvoria akúsi podkapitolu potravinových intolerancií.

Prečítajte si aj: Bezlaktózové a nízkohistamínové menu

Laktózová intolerancia

Asi 20% ľudí neprodukuje dostatočné množstvo enzýmu laktázy, čo vedie k problémom pri trávení mlieka a výrobkov z neho. Laktáza má za úlohu štiepiť zložený mliečny cukor na jednoduché zložky, ktoré telo na rozdiel od ich zloženej formy ľahko strávi. Deficit laktázy môže byť vrodený, alebo získaný.

Získaný prechodný deficit laktózy je známou komplikáciou akútnych hnačkových ochorení, po poškodení črevnej sliznice liekmi (antibiotiká), chronickom zápale čriev a po niekoľkých týždňoch sa upraví. Tiež schopnosť organizmu produkovať enzým laktáza môže s pribúdajúcim vekom prirodzene klesať a prejavuje sa nepríjemnými pocitmi ako nafukovanie, bolesti brucha, pálenie záhy, kŕče alebo hnačka.

Typickými prejavmi sú teda hnačky, ktoré sú kyslo zapáchajúce, kolikovité bolesti brucha, nadúvanie, prelievanie črevného obsahu, pocity plného brucha, škŕkanie v bruchu, zvýšený odchod plynov a u dojčiat celkové neprospievanie, úbytok na hmotnosti. Príznaky sa objavujú 30-120 minút po požití mlieka. Syry je možné konzumovať s výnimkou mäkkých tavených syrov. Taktiež sú povolené kyslomliečne výrobky ako sú jogurty, acidofilné mlieka, zakysanky, cmary, pretože obsahujú probiotické kultúry, ktoré napomáhajú štiepeniu laktózy. Sójové mlieka sú tiež bezlaktózové. Pozor na obsah laktózy v liekoch.  Dnes sú k dispozícií aj farmaceutické prípravky vo forme tabliet, ktoré obsahujú enzým laktázu a zlepšujú tak toleranciu produktov, ktoré obsahujú veľa laktózy.

Histamínová intolerancia – HIT

Fenoménom HIT trpí asi 2-3% ľudí, pričom ide o nerovnováhu medzi histamínom a enzýmom diamínoxidáza-DAO. Nedostatočné množstvo tohto enzýmu vedie k hromadeniu histamínu v tele a výsledkom je jeho reakcia podobná alergii, ktorá ale nie je pravou alergiou. Aktivita enzýmu diamínoxidáza je geneticky podmienená. V detstve a v mladosti býva tento enzým v dostatočnom množstve a dostatočne aktívny. U niektorých ľudí však aktivita vekom klesá, pričom až 80 % takto postihnutých sú stredného veku, častejšie ženy.

Prejavy histamínovej intolerancie

Po konzumácii vybraných jedál či nápojov môžu mať pacienti niektoré z nasledujúcich prejavov:

  • Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.
  • Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.
  • Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok
  • z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.
  • Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny
  • krvného tlaku, strata vedomia.

K ďalším chronickým prejavom typickým pre túto chorobu môžu patriť – chronická únava, bolestivá menštruácia, nervozita, poruchy vedomia a spánku.

Diagnóza histamínovej intolerancie -HIT

Záleží na tom, či ide o trvalú – chronickú formu HIT, alebo o prechodnú formu HIT, ktorá dokáže potrápiť skoro každého. Príčinou dočasnej formy HIT bývajú napríklad nadmerné užitie alkoholu (tzv. „opica“) či niektoré lieky (antibiotiká a pod.), ktoré krátkodobo zablokujú tvorbu DAO. Diagnostika a najmä „liečenie“ je v takomto prípade zrejmé.

Ak sú ťažkosti dlhodobejšie, medzi vyšetrenia by sa malo zaradiť aj stanovenie množstva a funkcie enzýmu diamínoxidázy-DAO. Ak sa diagnóza potvrdí, je nutné vylúčiť potraviny bohaté na histamín. V tomto prípade dochádza k prekvapivo rýchlemu ústupu zdravotných problémov.

Ktorým jedlám sa treba vyhnúť?

Bezhistamínový typ diéty na jednej strane zásadne zmení dovtedajší životný štýl pacienta, na strane druhej predstavuje významný krok v liečbe histamínovej intolerancie. Mnoho potravín a obľúbených pochutín sa znenazdajky stáva tabu. Nepríjemné je aj to, že na rozdiel od niektorých potravinových alergií, nepomáha ani tepelné spracovanie problémových potravín.

K problémovým potravinám patria tie, pri príprave ktorých bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia, alebo boli dlhšie skladované. Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako „uvoľňovače histamínu“ uloženého v ľudskom tele.

Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie spúšťače prejavov histamínovej intolerancie patria:

  • alkohol, hlavne červené víno, sekt a kvasinkové pivo,
  • zrejúce syry, napr. gouda, cheddar,
  • ryby a iné morské živočíchy,
  • údeniny – saláma, šunka, párky,
  • rôzne druhy zeleniny – rajčiny, špenát, baklažán,
  • rôzne druhy ovocia – jahody, ananás, banány,
  • čokoláda,
  • pizza sa môže kvôli oblohe a prísadám stať „histamínovou bombou“.

Aké možnosti liečby poznáme?

Prvým liečebným krokom je už spomínaná bezhistamínová diéta a druhým liečebným krokom je užívanie výživových doplnkov obsahujúcich enzým diaminooxidáza vo forme kapsúl (napr. DAOSIN). Treba ho užívať 1-3 x denne.

Súvisiace články: