Objednajte sa na vyšetrenie
Publikované 12.01.2017
Autor článku
Katarína Bergendiová
Klinický imunológ a alergológ

Gastrointestinálny trakt človeka tvorí mimoriadne zložitý a komplexný bakteriálny ekosystém. Odhaduje sa, že tráviace ústrojenstvo je osídlené viac ako 400 rôznymi druhmi baktérií, z ktorých najviac je v hrubom čreve. Odchýlka od dynamickej rovnováhy (kvalitatívnej a/alebo kvantitatívnej zmeny) môže viesť k závažným dôsledkom pre makroorganizmus a jedným z nich je tzv. syndróm bakteriálneho prerastania –  SIBO – small intestinal bacterial overgrowth  teda porucha nadmerného rastu baktérii v tenkom čreve. Je to klinický syndróm charakterizovaný zvýšeným počtom a/alebo abnormálnym typom baktérií v tenkom čreve. K bakteriálnemu prerastaniu v žalúdku a v tenkom čreve dochádza pri poruche prirodzených ochranných mechanizmov, ako sú žalúdočná kyselina, žlč, proteolytické enzýmy, imunitný systém  a črevná motilita.

CHARAKTERISTIKA SIBO

Tento syndróm môže byť najčastejším prejavom nedostatočného trávenia jednoduchých cukrov. U pacientov s intoleranciou sacharidov – FODMAP (. FODMAP je odvodený od začiatočných písmen názvov tých sacharidov, ktoré patria do tejto skupiny – Fermentovateľné Oligosacharidy (fruktány a oligosacharidy), Disacharidy (laktóza), Monosacharidy (fruktóza) A Polyoly (cukrové alkoholy ako napr. manitol, sorbitol a xylitol) sa nestrávené cukry metabolizujú baktériami hrubého čreva na nasýtené mastné kyseliny s krátkym reťazcom ,  čoho vedľajším produktom je zvýšená tvorba plynov vodíka, kysličníka uhličitého a metánu.  Nadmerné a nefyziologické osídlenie tenkého čreva baktériami spôsobuje poškodenie steny čreva a jeho funkcie. Baktérie napr. môžu spotrebovávať vitamín B12, čo vedie k anémii, spotrebovávajú bielkoviny, čo spôsobuje ich deficit v organizme a produkujú celú radu toxínov, ktoré môžu mať negatívne účinky na celý organizmus.

VÝSKYT BAKTERIÁLNEHO PRERASTANIA

Celkový výskyt SIBO v populácii nie je známy, ale v  rôznych štúdiách, pri vyšetrení malých počtov kontrolných klinicky zdravých osôb, boli nálezy zhodné s diagnózou SIBO zistené u 2,5-22%. U jedincov spĺňajúcich diagnostické kritériá pre syndróm dráždivého čreva je výskyt SIBO 30-85%, u celiatikov nereagujúcich na bezlepkovú diétu až 50%. U pacientov s Crohnovou chorobou je bakteriálne prerastanie častým nálezom a to častejším u operovaných ako u neoperovaných pacientov.

DIAGNOSTIKA SIBO prebieha meraním koncentrácie vodíka vo vydychovanom množstve vodíka po vypití laktulózy pacientom.

STRAVA PRI SIBO

K dispozícii máme viacero štúdii potvrdzujúcich benefit Low FODMAP stravy pri liečbe syndrómu dráždivého čreva .

Hlavné  zdroje FODMAP potravín:

  1. Frukto-Oligosacharidy – cesnak, cibuľa, raž, artičoky, inulín, pšenica a obilniny.
  2. Galakto-oligosacharidy – strukoviny.
  3. Laktóza – mlieko.
  4. Fruktóza – ovocie, agave, med , v mnohých sladkostiach a sladených nápojoch.
  5. Polyoly – sorbitol, manitol, maltitol, xylitol a izomalt, ktoré sa nachádzajú v sladkostiach (najmä v tých označených ako „bez cukru“), žuvačkách a nápojoch ako sladidlá, hubách, v ovocí ako jablká, hrušky, slivky, nektárinky a bobuľové ovocie.

Zoznam potravín s nízkym Fodmap

Väčšina z nich je zdravá, výživná a chuťovo neodolateľná. Pod každou potravinou je uvedený obsah sacharidov v bežnej porcii a prepočet sacharidov na 100g.

  • Vajcia – patria medzi najzdravšie a nutrične najhodnotnejšie potraviny na svete. Sú plné cenných živín, vrátane látok dôležitých pre funkciu mozgu a očí . Sacharidy: zanedbateľné množstvo
  • Hovädzie mäso – je veľmi sýte a plné dôležitých živín (železo a vitamín B12). Existujú desiatky rôznych druhov hovädzieho mäsa od steakového mäsa až po mleté mäso do hamburgerov.

Sacharidy: nula.

  • Jahňacie mäso – Podobne ako hovädzie mäso, aj jahňacina obsahuje množstvo živín vrátane železa a B12. Jahňatá sú často kŕmené trávou, čím sa v mäse objavuje aj prospešná mastná kyselina (konjugovaná kyselina linolová, alebo aj CLA).

Sacharidy: nula.

  • Kuracie mäso – má vysoký obsah prospešných živín a je vynikajúcim zdrojom proteínov. Pokiaľ ste na nízkosacharidovej diéte, siahnite po mastnejších kúskoch kuraťa (stehná, krídla).

Sacharidy: nula.

  • Bravčové mäso – je ďalším obľúbeným druhom mäsa a je vyhľadávanou potravinou mnohých nízko-sacharidových dietárov.

Sacharidy: nula

  • Losos – patrí medzi najpopulárnejšie ryby. Je to druh mastnej ryby, obsahuje značné množstvo srdcu prospešných tukov, v tomto prípade omega 3 mastných kyselín. Losos je taktiež plný vitamínu B12, jódu a vitamínu D3.

Sacharidy: nula

  • Pstruh – je typom mastnej ryby plnej omega 3 mastných kyselín a iných dôležitých živín.

Sacharidy: nula

  • Sardinky – sú olejovité ryby, ktoré sa všeobecne jedia vcelku s kosťami, vnútornosťami a kožou. Sardinky patria medzi najvýživnejšie potraviny planéty a obsahujú takmer všetky živiny, ktoré ľudské telo potrebuje.

Sacharidy: nula

  • Mušle – sa radia medzi celosvetovo najvýživnejšie potraviny a majú blízko k mäsu vnútorností, čo sa týka obsahu živín. Mušle majú tendenciu obsahovať malé množstvo sacharidov.

Sacharidy: 4 až 5 g sacharidov na 100 gramov mušlí

  • Brokolica – má vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K a vlákniny. Taktiež obsahuje účinné protirakovinotvorné zlúčeniny.

Sacharidy: 6 gramov / šálka alebo 7 gramov / 100 gramov

  • Paradajky  – majú vysoký obsah vitamínu C a draslíka.

Sacharidy: 7 gramov vo veľkej paradajke alebo 4 gramy na 100 gramov

  • Ružičkový kel– je vysoko nutričná zelenina vzťahujúca sa k brokolici a zimnej kapuste. Má vysoký obsah vitamínu C a vitamínu K a obsahuje množstvo prospešných rastlinných zlúčenín.

Sacharidy: 6 gramov / pol šálky alebo 7 gramov / 100 gramov.

  • Zimná kapusta – patrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Je plná vlákniny, vitamínu C, vitamínu K a karoténových antioxidantov. Kapusta má množstvo zdraviu prospešných prínosov.

Sacharidy: 7 gramov / šálka alebo 10 gramov / 100 gramov.

  • Baklažán  – má vysoký obsah vlákniny.

Sacharidy: 5 gramov / šálka alebo 6 gramov / 100 gramov.

  • Uhorka – sa skladá sa prevažne z vody s malým obsahom vitamínu K.

Sacharidy: 2 gramy / pol šálky alebo 4 gramy / 100 gramov.

  • Hrubostenná paprika – má vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a karoténových antioxidantov.

Sacharidy: 9 gramov / šálka alebo 6 gramov / 100 gramov.

  • Špargľa– má vysoký obsah vlákniny , vitamínu C, kyseliny listovej, vitamínu K a karoténových antioxidantov. V porovnaní s ostatnou zeleninou má vysoký obsah proteínov.

Sacharidy: 3 gramy / šálka alebo 2 gramy / 100 gramov.

  • Zelená fazuľka – patrí medzi strukoviny, no je bežne konzumovaná podobne ako zelenina. Má extrémne vysoký obsah živín, vrátane vlákniny, proteínov, vitamínu C, vitamínu K, horčíka a draslíka.

Sacharidy: 8 gramov / šálka alebo 7 gramov / gramov.

  • Šampiňóny  – obsahujú primerané množstvo draslíka a majú aj vysoký obsah vitamínov B.

Sacharidy: 3 gramy / šálka a 3 gramy / 100 gramov (biele šampiňóny).

  • Ďalšie druhy nízkosacharidovej zeleniny – Zeler, špenát, cuketa, cvikla .
  • Avokádo – obsahuje málo sacharidov a vysoký obsah zdravých tukov. Zároveň obsahuje extrémne vysoké množstvo vlákniny a draslíka, a taktiež primerané množstvo všetkých druhov potrebných živín.Majte na pamäti, že prevažnú časť (cca. 78%) sacharidov v avokáde tvorí vláknina, takže neobsahuje skoro žiadne stráviteľné sacharidy.

Sacharidy: 13 gramov / šálka alebo 8,5 gramov / 100 gramov.

  • Olivy – s vysokým obsahom tukov. Majú vysoký obsah železa, medi a primerané množstvo vitamínu E.

Sacharidy: 2 gramy / unca alebo 6 gramov / 100 gramov.

  • Jahody – ovocie s najnižším obsahom sacharidov a obsahujú najviac živín spomedzi ovocia. Majú taktiež vysoký obsah vitamínu C, mangánu a rôznych antioxidantov.

Sacharidy: 11 gramov / šálka alebo 8 gramov / 100 gramov.

  • Grapefruit – je citrusové ovocie, ktoré má blízko k pomaranču. Má vysoký obsah vitamínu C a karoténových antioxidantov.

Sacharidy: 13 gramov v polovici grapefruitu alebo 11 gramov / 100 gramov.

  • Marhule – je veľmi chutné ovocie. Každá marhuľa obsahuje málo sacharidov, ale dostatok vitamínu C a draslíka.

Sacharidy: 8 gramov v 2 marhuliach alebo 11 gramov / 100 gramov.

  • Ďalšie nízko-sacharidové ovocie – Citróny, Kiwi, Pomaranče, Moruše, Maliny.
  • Mandle – sú výnimočne chutné a chrumkavé. Sú plné vlákniny, vitamínu E a patria medzi svetovo najlepšie zdroje horčíka a minerálov, ktorých väčšina ľudí nemá dostatok.

Sacharidy: 6 gramov / unca alebo 22 gramov / 100 gramov.

  • Vlašské orechy – majú vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, a taktiež obsahujú ďalšie živiny.

Sacharidy: 4 gramov n/ unca alebo 14 gramov / 100 gramov.

  • Semienka Chia– sú plné dôležitých živí, majú extrémne vysoké množstvo vlákniny a sú pravdepodobne najbohatším zdrojom diétnej vlákniny na zemi. 86% sacharidov v semienkach Chia predstavuje vláknina, takže v skutočnosti obsahujú veľmi málo stráviteľných sacharidov.

Sacharidy: 12 gramov / unca alebo 44 gramov / 100 gramov.

  • Ďalšie nízkosacharidové orechy a semená – lieskové orechy, makadamiové orechy, kešu orechy, kokos, pistácie, ľanové semienka, tekvicové semienka, slnečnicové semienka .
  • Maslo
  • Extra panenský olivový olej – je najzdravším tukom. Je hlavnou prísadou zdravej Stredozemnej diéty. Je plný silných antioxidantov a protizápalových zlúčenín a priaznivo pôsobí kardiovaskulárne zdravie.

Sacharidy: nula.

  • Kokosový olej – je veľmi zdravý tuk, plný stredne mastných kyselín, ktoré majú veľký prínos na metabolizmus.

Sacharidy: nula.

  • Nápoje – voda, káva, čaj.
  • Horká čokoláda – 70– 85% obsahom kakaa, ktorá neobsahuje priveľa cukru. Majte na pamäti, že približne 25% sacharidov v horkej čokoláde predstavuje vláknina a teda celkový obsah stráviteľných sacharidov je nižší. Tmavá čokoláda má viacero prínosov, ako napríklad funkčnosť mozgu či znižovanie krvného tlaku a nižšie riziko srdcových chorôb .

Sacharidy: 13 gramov / kúsok o váhe jednej unce alebo 46 gramov / 100 gramov. Záleží to však na type čokolády, prečítajte si teda etiketu výrobku.

 

Diéta je pomerne obmedzená, spomínané potraviny by sa však mali vysadiť na 6-8 týždňov a pomaly pridávať určité skupiny potravín spolu so sledovaním zmien zdravotného stavu.