Objednajte sa na vyšetrenie
Domov Odborné články Nežiaduce účinky na potraviny Diagnostika – Potravinová alergia

Diagnostika – Potravinová alergia

Autor článku
MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
Klinický imunológ a alergológ

Čo je potravinová alergia a aký je jej výskyt?

Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny. Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočná potravinová alergia, ktorá je spôsobená imunologickými mechanizmami, sa dá potvrdiť len u 1 – 4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3 – 6 % detí.

Diagnostika potravinovej alergie

Laboratórne vyšetrenia

  • vyšetrenie celkového imunoglobulínu E,
  • vyšetrenie jednotlivých špecifických potravinových imunoglobulínov E,
  • vyšetrenie 20-25 špecifických potravinových IgE na stripoch,
  • vyšetrenie alergénových komponentov
    • samostatné alergénové komponenty systémom ImmunoCAP250,
    • vyšetrenie formou biočipu ISAC (Phadia).