Alergia, precitlivelosť, hypersenzitivita – označujú klinicky nežiadúce reakcie imunitného systému s účasťou protilátky IgE na vonkajšie podnety – alergény, ktorými môžu byť okrem iného aj potraviny. Tretina populácie udáva zdravotné ťažkosti v súvislosti s príjmom jedla. Skutočnú potravinovú alergiu spôsobenú imunologickými mechanizmami je možné potvrdiť len u 1-4 % ľudí, s väčším výskytom u detí, kde sa do veku troch rokov uvádza výskyt u 3-6% detí.
alergické stavy (v priebehu sezóny, pri nemožnosti vykonania kožných testov, potravinovej alergii, pri konfirmácii rozdielnych výsledkov kožných testov a klinického stavu)
Eozinofília v krvnom obraze – možný alergický pôvod ťažkostí
Celková hladina IgE protilátok – zvýšené hladiny celkových IgEprotilátoek bývajú často u osôb s polyvalentnoualergiou a s výskytom rôznych alergických príznakov.
vyšetrenie jednotlivých špecifických potravinových imunoglobulínov E
vyšetrenie 20-25 špecifických potravinových IgE na stripoch
vyšetrenie alergénových komponentov – samostatné alergénové komponenty systémom ImmunoCAP250
vyšetrenie formou biočipu ISAC (Phadia)
Základné výsledky odberu krvi máme k dispozícii už na 2.-3. deň, avšak na mnohé špeciálne vyšetrenia sa čaká 1-6 týždňov – je to dané tým, že niektoré menej časté vyšetrenia sa nevykonávajú každý deň a vyšetruje sa niekoľko desiatok vzoriek odrazu, niekedy sa preto musí počkať, kým sa nazbiera dostatočný počet vzoriek, aby sa príslušné vyšetrenie mohlo spraviť.
Výsledky vyšetrenia prekonzultujete na vyšetrení s ošetrujúcim lekárom špecialistom a podľa výsledkov určíme pacientovi liečbu na mieru.