Objednajte sa na vyšetrenie
Domov Odborné články Nežiaduce účinky na potraviny Potravinová intolerancia – diagnostika a liečba

Potravinová intolerancia – diagnostika a liečba

Autor článku
Katarína Bergendiová
Klinický imunológ a alergológ

Potravinová intolerancia je skôr odozva tráviaceho systému, než systému imunitného. Jej vznik úzko súvisí s tráviacim procesom v tenkom čreve a s poruchami činnosti črevnej slizničnej bariéry.

Čo spôsobuje potravinovú intoleranciu

Počas tráviaceho procesu, ešte pred prechodom do krvného obehu, sa bielkoviny obsiahnuté v potrave štiepia na menšie fragmenty (peptidy), ktoré sa zvyčajne ďalej štiepia na aminokyseliny. Pri potravinovej intolerancii sa do krvného obehu dostanú aj väčšie peptidy. Imunitný systém ich odhalí a napadne, čo u niektorých jedincov môže vyvolať zvýšenú tvorbu IgG protilátok. „Pseudoalergia“ je spojená s množstvom imunitných reakcií, pričom nie všetky vieme diagnostikovať, môžu však vyústiť do dlhotrvajúcich a chronických zdravotných problémov. Na diagnostiku sa využívajú špecifické IgG protilátky, ktoré podľa najnovších výskumov nie sú síce jedinou príčinou príznakov „pseudoalergie“, ale dajú sa využiť pri jej diagnostike.

Prečítajte si aj: Špeciálna strava pre potravinových „pseudoalergikov“

Ako riešiť problémy spojené s potravinovou intoleranciou

Jedinou možnosťou, ako sa zbaviť problémov prinášaných potravinovou intoleranciou, je individualizovaná eliminačná diéta a vytvorenie špecifického jedálnička presne na vaše potreby. Výhodou je, že po okamžitej eliminácií problematickej stravy dochádza k subjektívnemu zlepšeniu príznakov už po 4 – 21 dňoch. Po 3 – 6 mesiacoch je možné opätovne pristúpiť k postupnému pridávaniu potravín do Vašeho jedálnička, samozrejme, že v súlade s radami diétológa.

Diagnostika potravinovej intolerancie

Diagnostika pomocou RIDASCREEN® Spec. IgG Foodscreen – enzymatické stanovenie cirkulujúcich potravinových antigénov – špecifické IgG protilátky v sére proti niektorým potravinám. Máme pre vás 2 balíky testov:

90 bežných potravín:

  • Obilniny– Pšenica, Ovos, Raž, Jačmeň, Pšenica-špalda, Glutén (lepok), Pohánka, Kukurica, Ryža, Proso,
  • Mlieko– Kravské mlieko, Syry z kravského mlieka, Ovčie mlieko/ syr, Kozie mlieko/ syr, Kvasené mliečne produkty z kravského mlieka,
  • Vajíčka– Slepačie vajce,
  • Ryby a morské plody– Tuniak, Morský ostriež, Losos, Morský rak, Treska,
  • Ovocie– Jablká, Marhule, Banány, Čerešne, Hrozno stolové (hrozienka), Kivi, Citróny, Nektarinky, Pomaranče, Ananás, Jahody, Melón vodový,
  • Strukoviny– Fazuľové lusky, Zelený hrášok, Sója,
  • Mäso– Kuracie mäso, Hovädzie mäso, Jahňacie mäso, Bravčové mäso, Morčacie mäso,
  • Hríby– Lesné hríby,
  • Listová zelenina-Hlávkový šalát, Šalát polníček,
  • Orechy a semienka– Mandle, Kešu orechy, Kakaové bôby, Lieskové orechy, Arašidy, Pistácie,  Vlašské orechy, Mak, Tekvicové semienka, Sezamové semienka, Slnečnicové semienka,  Ľanové semienka,
  • Korenie a bylinky-Bazalka, Škorica, Cesnak, Chren, Horčicové semienka., Oregáno, Štiplavá mletá paprika, Petržlen, Čierne korenie, Rozmarín, Tymián, Vanilka,  Muškátový oriešok,  Mäta pieporná,
  • Cukor a sladidlá– Trstinový cukor, Med, Aditíva- Guaranová guma (E412),
  • Zelenina– Baklažán, Cvikla, Brokolica, Mrkva, Zeler ( Stonkový zeler) , Štiplavé papričky ( chilli), Cukina, Uhorky, Hlávková kapusta, Pór, Olivy, Cibuľa, Zemiaky, Červená kapusta, Paprika, Paradajky,
  • Kvasnice– Kvasnice.

Testy na 180 potravín:

  • Obilniny – Pšenica, Ovos, Raž, Jačmeň, Pšenica-špalda, Glutén ( lepok), Pohánka, Kukurica, Ryža, Proso, Amarant, Svätojánský chlieb, Maniok, Gaštany, Topinanburg, Quinoa, Batáty, Tapiok, Teff, Kamut,
  • Mlieko – Kravské mlieko, Syry z kravského mlieka, Ovčie mlieko/ syr, Kozie mlieko/ syr, Kvasené mliečne produkty z kravského mlieka, Ricotta, Kefír, Varené ( sušené) kravské mlieko,
  • Vajíčka – Slepačie vajcia, Husacie vajcia, Prepeličie vajíčka,
  • Ryby a morské plody – Tuniak, Morský ostriež, Losos, Morský rak, Treska, Ančovičky, Kapor, Treska škvrnitá,  Hejk, Hering, Platesa,  Makrela, sardinky,  Žralok,  Mečúň,  Pstruh,  Zubáč,
  • Ovocie – Jablká, Marhule, Banány, Čerešne, Hrozno stolové, Kiwi, Citróny, Nektarinky,  Pomaranče, Ananás, Jahody, Melón vodový, Avokádo, Ďatle, Figy, Mango, Papája, Broskyne, Slivky, Žlté slivky, Hrušky, Liči,
  • Strukoviny– Fazuľové lusky, Zelený hrášok, Sója, Bôb, Šošovica, Fazuľa, Cícer,
  • Mäso – Kuracie mäso, Hovädzie mäso, Jahňacie mäso, Bravčové mäso, Morčacie mäso, Jelenie mäso, Kačacie mäso, Husacie  mäso, Zajačie mäso, Pštrosie mäso, Prepeličie mäso, Králičie mäso, Srnčie mäso, Teľacie mäso, Mäso z diviaka,
  • Hríby – Lesné hríby,
  • Listová zelenina – Hlávkový šalát, Šalát polníček, Ľadový šalát, Chicory šalát, Čakanka, Šalát rosso,
  • Orechy a semienka – Mandle, Kešu orechy, Kakaové bôby, Lieskové orechy, Arašidy, Pistácie,  Vlašské orechy, Mak, Tekvicové semienka, Sezamové semienka, Slnečnicové semienka,  Ľanové semienka, Brazilské orechy, Kokosový orech, Makadamové orechy, Píniové orechy,
  • Korenie a bylinky – Bazalka, Škorica, Cesnak, Chren, Horčicové semienka., Oregáno, Štiplavá mletá paprika, Petžlen, Čierne korenie, Rozmarín, Tymián, Vanilka,  Muškátový oriešok,  Mäta pieporná, Chilli kájenské korenie, Pažítka, Sladidlá- Trstinový cukor, Med, Aditíva- Guaranová guma (E412),
  • Zelenina – Baklažán, Cvikla, Brokolica, Mrkva, Zeler ,Cukina, Uhorky, Hlávková kapusta, Pór, Olivy, Cibuľa, Zemiaky, Červená kapusta, Paprika, Paradajky, artičoky, Špargľa, Rúžičkový kel, Karfiol, Čínská kapusta, Kučeravá kapusta, Paštrnák,  Tekvica, Červená a biela redkev, Kvaka, Kel, Špenát,vStopkatý zeler, Biela kapusta,
  • Kvasnice – Kvasnice.

Cenník vyšetrení potravinovej intolerancie

  • Platničky na 90 potravín + jedálniček
    • A8121 – bežné potraviny             220,- €
    • A8221 – alternatívne potraviny    220,- €
    • A8321 – vzácne a zriedkavé potraviny a koreniny  220,- €
    • Platničky na 180 potravín – 2x podľa výberu          355,- €
    • Platničky na 270 potravín – 3x podľa výberu          550,- €

Pokiaľ Vám bola diagnostikovaná potravinová alergia, potravinová intolerancia, alebo celiakia, pripravíme Vám na jeden mesiac jedálniček s výberom jedál aj s receptami zohľadňujúcimi vaše potravinové obmedzenia.

Ďalšie odborné články
Nežiaduce účinky na potraviny
29.05.2017

Skrížená alergia

Skríženou alergiou peľ – potraviny trpí v strednej Európe asi 50 % peľových alergikov a vzniká na základe podobnosti alergénov. Jedná sa o jav, kedy IgE protilátky, vytvorené proti určitému alergénu, reagujú na základe