Objednajte sa na vyšetrenie

Skrížená alergia

Publikované 18.01.2014
Autor článku
MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
Klinický imunológ a alergológ

Skríženou alergiou peľ – potraviny trpí v strednej Európe asi 50 % peľových alergikov a vzniká na základe podobnosti alergénov. Jedná sa o jav, kedy IgE protilátky, vytvorené proti určitému alergénu, reagujú na základe podobnosti v sekvencii aminiokyselín s alergénom iným. Skrížená reakcia existuje medzi potravinami, medzi potravinou a inhalačným alergénom (peľ, roztoče) alebo latexom a potravinou. Pokiaľ sa skrížená reaktivita prejavuje klinicky, hovoríme o skríženej alergii.  Osoby alergické na pele trpia dvakrát až trikrát častejšie na potravinové alergie než bežná populácia. Hlavným prejavom skríženej alergie medzi peľmi a potravinami je orálny alergický syndróm.

VIAC

Pozorujete príznaky astmatického ochorenia?
Vytvorili sme pre vás krátky 5 minútový test, ktorý vám prezradí, či máte nábeh na astmatické ochorenie
Chcem sa otestovať
Ďalšie odborné články
Alergické ochorenia a astma
29.11.2018

Alergia na chlad

Prvýkrát opísal alergiu Hippokrates v 5. storočí pred našim letopočtom a v roku 1902 definovali P.Portier a Ch.Richet termín anafylaxia. V roku 1905 C.von Pirquet použil a ako pojem prvýkrát

Alergické ochorenia a astma
14.04.2017

Uštipnutie hmyzom

V jarnom a letnom období sa ľudia viac pohybujú po prírode a príjemný pobyt im môže narušiť uštipnutie hmyzom. Včela, osa, komár, čmeliak, sršeň a kliešť a ostatné zanechávajú v mieste bodnutia jed,